12 березня 2022 р.


 

У випадку надзвичайної ситуації, зокрема, в разі хімічної атаки варто дотримуватись певного алгоритму дій.


В першу чергу необхідно:

  •     щільно зачинити вікна та двері, вентиляційні отвори, димоходи;
  •     заклеїти щілини у вікнах папером чи скотчем;
  •     увімкнути телевізор чи радіо для отримання подальших вказівок;
  •     попередити близьких про небезпеку та можливу евакуацію;
  •     вимкнути побутові прилади та газ.

У разі евакуації візьміть з собою аптечку. Одягніться так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри. Використовуйте протигази або ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або краще 2-5-відсотковим розчином питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком).

Залиште приміщення, використовуючи сходи. На вулиці не біжіть, не торкайтеся ніяких предметів, не наступайте в калюжі. Не їжте та не пийте нічого

У разі аварій із викидом хлору – намагайтеся пересуватися по підвищеннях, при викиді аміаку – низинами.

Корисно знати!

Знайдіть від води 2 бутилочки і розведіть в цих півлітрових бутилочках, в воді: в одній - зробіть содовий розчин і підпишіть маркером ХЛОР, вкажіть стрілочку вверх, тобто коли почуєте запах хлору, потрібно намочити марлю, шарф, натуральний платок чи носовички в цьому розчині і йти до верху, чим вище підійматися вверх!

У другій бутилочці  розведіть воду з лимонною кислотою! Підпишіть її маркером АМІАК, стрілочку намалюйте до низу! Тобто, відчули запах аміаку, змочуємо ветош чи що є під рукою, цим розчином, якщо є окуляри чи маска для плавання, то взагалі бомба, і негайно тікаємо вниз, у підвал, лягаємо на підлогу...

Стрілочки малюємо для того, щоб не думати куди бігти, що і чим змочуємо! Підготуйте все, нехай краще не знадобиться, але і шукати не будете, коли все буде під руками! Йод та йодні таблетки п'ють при радіаційному забруднені. Якщо все приготовлено, то не так і страшно! Передайте моє повідомлення рідним, друзям! Вистоїмо! До Перемоги!

 

  ЯК РОЗБАВЛЯТИ (пропорції)

На 0,5 л. води - 1 ст.л. соди/ лимонної кислоти.

*************

Немає коментарів:

Дописати коментар