20 березня 2017 р.


Кірігамі: об’ємні чудеса з паперу



Техніка кірігамі прийшла до нас з Японії порівняно недавно і швидко завоювала серця любителів хенд-мейд і оригінальних подарунків. Кірігамі - це мистецтво складання фігурок з паперу. У відомому сенсі кірігамі - це різновид техніки орігамі, але, на відміну від останньої, кірігамі допустимо використання ножиць і клею. Сама назва техніки говорить про це: воно походить від двох японських слів: кіру - різати і камі - папір.
Варто уточнити, що вирізання кірігамі - це філігранна робота, і ножиці підходять тільки для вирізання основних контурів. Левова частка роботи майстра кірігамі проводиться за допомогою більш тонких і точних інструментів, наприклад, канцелярського ножа.
Основою виробів в техніці кірігамі є аркуш паперу. Як правило, створення вироби починається зі складання аркуша паперу вдвічі і вирізування різних фігур. Фігури можуть вирізатися як симетрично, так і асиметрично.

Матеріали для кірігамі
Основним матеріалом для створення різьблених шедеврів в техніці кірігамі є, звичайно ж, папір. Він повинен бути щільним і високоякісним. Для створення листівок добре підійде аркуш ватману.
Для вирізання візерунків вам знадобляться добре заточені ножиці. Однак навіть ідеально заточений інструмент не зовсім підійде для філігранної різьби на папері. Для створення листівок за складними схемами кірігамі найкраще використовувати гострий канцелярський ніж.
Для того щоб перенести на папір обраний для листівки малюнок, вам знадобиться простий олівець.
Схеми кірігамі при наявності певного досвіду роботи в техніці можна створювати самостійно. Новачки, як правило, користуються готовими шаблонами.




Листівки кірігамі: схеми
Листівки-кірігамі – це вишуканий подарунок, виконаний своїми руками. Зображення на листівці-розкладачці може бути як симетричним, так і асиметричним.
Пунктиром (або червоним кольором) виділені лінії згину, чорним – лінії розрізу. Сірі частини – повне вирізання.
Для створення різьбленого шедевра на лист щільного паперу переноситься обрана схема кірігамі, на якій вже відзначені місця для розрізів, надрізів і згинів. Після нанесення малюнка за допомогою ножиць і канцелярського ножа майстер виконує необхідні розрізи, а потім акуратно робить згини і перегини. Щоб лінії згинів були ідеально рівними, можна вирівняти їх тильною стороною ножа або іншим підручним інструментом.
Згини виконуються по зворотній стороні падлюка, чітко за схемою.
Починати слід з опрацювання основного згину (місця складання листівки), потім перейти на більш великі в схемі згини і в саму останню чергу – на дрібні деталі. Після опрацювання згинів на лицьовій і тильній сторонах листівки її складають навпіл і остаточно згладжують всі шорсткості.





 Шаблони кірігамі


Для творчості Кірігамі-схеми

Бажаю успіхів!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар