24 березня 2016 р.


Поширення отруєння грибами,
рослинами та їх насінням.
Профілактика харчових отруєнь


Гриби людина споживає у їжу з давніх часів. До їстівних відносяться білі гриби, красноголовці, маслюки, опеньки, грузді та ін.
На жаль, не всі знають, які гриби можна їсти, а які — ні. Отруєння грибами виникають при вживанні не тільки неїстівних, але й їстівних грибів — при неправильній їх обробці та консервуванні.
Отруєння грибами досить часто закінчуються смертю. Щоб запобігти отруєнню, необхідно додержуватись таких правил:



  • збирати гриби тільки з дорослими; 
  • збирати гриби потрібно тільки ті, які ви добре знаєте; 
  • ніколи не збирайте і не вживайте гриби, в яких біля основи ніжки є стовщення (як, наприклад, у червоного мухомора), і не куштуйте їх; 
  • намагайтеся брати гриби тільки з ніжкою, особливо це стосується сироїжок, тільки так можна запобігти зустрічі з блідою поганкою; 
  • не збирайте «печериці», в яких на нижній поверхні шляпки є пластинки білого кольору; 
  • пам'ятайте про хибні опеньки: не беріть гриби з яскраво пофарбованим капелюшком;
  •  будьте також уважними при збиранні ягід і рослин; 
  • не збирайте й не вживайте рослини та ягоди, які вам не відомі.



Здоров'я і навіть життя людини, що отруїлася грибами, залежить від того, наскільки своєчасно їй нададуть медичну допомогу. При будь-якому отруєнні грибами, навіть на перший погляд нетяжкому, слід негайно звернутися до лікаря.
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, проноси, судоми, посилене потовиділення, мимовільне сечовиділення. До приходу лікаря необхідно перш за все постаратися будь-якими засобами вивести отруйну речовину з організму. Для цього необхідно звернутися до дорослих, щоб допомогли промити шлунок і спорожнити кишечник. Шлунок промивають теплою водою, содовим розчином або слабким розчином марганцевокислого калію.
Постраждалому не можна самому йти в лікарню, а також бігти або їхати на велосипеді. Це може сприяти швидкій дії отрути. Тому хворий до госпіталізації і в період перебування у лікарні повинен дотримуватися строгого постільного режиму.

Пам'ятайте — без грибів можна прожити!

Немає коментарів:

Дописати коментар