1 лютого 2016 р.

Вишивка

 

Вишивка – поширений декоративно-прикладний вид мистецтва, відомий з найдавніших часів. Мистецтво вишивки охоплює все, що ви можете зробити за допомогою голки і нитки на різних матеріалах.
Першими, хто винайшов голку і ремесло шиття можна вважати первісних людей. Саме вони виявили, що нитку можна зробити із сухожиль тварин або рослинних волокон, а голку – із кісток тварин. Використовуючи ці інструменти, вони зшивали шкіри тварин, щоб захиститися від холоду. Через деякий час зрозуміли, що ці шви можна також використовувати для оздоблення свого одягу.
 У більш ранніх суспільствах, правителі, дворянство і еліта з різних частин світу прикрашала свій одяг різними візерунками, що передавали їх культурні традиції та зв'язок із природою. Вишивка була виконана кольоровими нитками з бавовняної пряжі, вовни, шовку, льону, а іноді і з нитками срібла, золота, і латуні. Вищі класи любили показувати своє багатство шляхом вшивання дорогоцінних й напівкоштовних каменів у вишивку.

Вишивка хрестиком.
Вишивка хрестом – популярний вид вишивання лічильними швами, при якому X-подібні шви, утворюючи візерунок, складають картину. Вишивають хрестиком, як правило, по канві – тканині рівномірного переплетіння, на якій легко лічити хрестики. Вишиваючи, майстер рахує нитки у кожному напрямку для того, щоб кожен шов був однакового розміру та з нахилом в однаковий бік. Такий спосіб також називається вишивання лічильним хрестом, що відрізняє його від інших способів вишивки хрестом. Вишивають хрестиком і по нанесеному на тканину візерунку (друкований хрест); у такій техніці майстер просто вишиває поверх друкованого малюнку.


Матеріали та інструменти:

  • голка; 
  •  ножиці;
  • п'яльця; 
  •  наперсток;   
  • тканина (канва, домоткане полотно);
  • сантиметрова стрічка; 

Приклади вишивок


·         




·   

Немає коментарів:

Дописати коментар