22 квітня 2015 р.

Урок пам’яті
Чорнобильська трагедія - біль України

                                     
 
Чорнобильський вітер по-душах мете,
Чорнобильський пил на роки опадає,
Годинник життя безупинно іде ...
Лиш пам’ять, лиш пам’ять усе пам’ятає.
                                      Олена Матушек
 

Полин-трава... Стародав­нє містечко пригорнулося се­ред лісів і ланів до світловодої Прип'яті. А звідки, з яких глибин народних придбала ти на­зву —  полин-трава?
Чорнобиль... Засноване це місто ще за часів Київської Русі в 130 км на північ від Києва. Його назва походить від назви різновиду трави, полин — чорнобилки.

Чорнобиль дав свою гірку назву потужній атомній електростанції, будівництво якої було розпочато в 1971 році. В 1983 році вже працювало 4 енергоблоки цієї електростанції із запланованих шести.
Але в історію Чорнобиль увійде назавжди, як місто, що дало назву одній з найбільших в історії людства катастроф.
Ту мирну весняну українську ніч на берегах Прип’яті люди ніколи не забудуть. Вона була, як зараз усім здається, найтихішою і найтеплішою. І не сповіщала про біду. Навпаки всім жителям містечка атомників ще звечора, під вихідний, жадалося отримати від природи хорошу погоду.

   Проте в ту саму ніч з 25 на 26 квітня відлік часу став уже не мирним, а бойовим і
аварійним. Відлік пішов на хвилини і секунди. О першій годині 23 хвилини 40 секунд, коли всі спали безтурботним сном, над четвертим реактором Чорнобильської атомної станції несподівано велетенське полум’я розірвало нічну темряву і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році. 
Лише наступного дня, після того як у Швеції за рівнем радіації визначили, що в Україні мала місце аварія, уряд СРСР повідомив про Чорнобильську трагедію. Від вибуху і при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинув 31 чоловік і більше 200 було госпіталізовано. За неофіційною статистикою в Україні померло не менше 15 тисяч людей, які були уражені в результаті аварії на Чорнобильській АЕС. За кілька днів людство зробило крок з епохи доатомної в епоху незвідану.
Лише через три тижні при допомозі 4 тисяч тон піску, бору, свинця і глини вдалось ізолювати реактор, що продовжував випромінювати радіацію, і запобігти подальшому забрудненню грунту. З території в радіусі 30 кілометрів від місця аварії було евакуйовано більше 100 тисяч людей.
Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним "саркофагом", збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Однак великі пожежі і аварії в 1991 та в 1996 роках привели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000-у році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.
     Найбільшу частку викиду радіоактивного пилу під час вибуху реактора в 1986 році взяв на себе ліс, територія яких сягала  близько 10 км², прилеглий до Чорнобильської АЕС. Висока доза поглинутої радіації призвела до загибелі дерев (переважно сосен) і фарбування їх у буро-червоний колір. Тому він отримав назву Руди́й ліс, іноді Іржавий ліс, Червоний ліс 


 Крім того, ночами спостерігали світіння загиблих дерев (це було спричинено взаємодією ферментів дерева з радіоактивними частками та радіоактивним розпадом). Під час робіт з дезактивації території, ліс було знесено бульдозерами і поховано.  Тепер ліс на цій території відновлюють.
У результаті аварії на Чорнобильській АЕС у 30-кілометровій зоні склалася унікальна екологічна обстановка: в довкілля потрапляв широкий спектр радіонуклідів і тому  була встановлена "заборонена зона", радіус якої спочатку складав 30 кілометрів, і близько 116 000 чоловік, що проживали в ній, евакуйовані в менш забруднені райони протягом декількох місяців після аварії. Заборонена зона була потім розширена і в даний час її площа складає 4 300 квадратних кілометрів, на якій розташовані ділянки з найвищими рівнями радіоактивності.
       Створення Чорнобильської зони відчуження було виправданим Заходом не тільки у зв’язку з необхідністю евакуації населення. З найбільш забрудненої території.  Зона є найбільш забрудненим. Територіальним комплексом і найбільшим джерелом радіаційної небезпеки для навколишніх населених територій.
Урок Чорнобиля виявився сумним, болючим і трагічним. Він показав, що подолання такої трагедії вимагає великих коштів, ресурсів і значного часу. Тому витрати, пов'язані з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, ще багато років будуть лежати важким тягарем на  економіці України.
 А спогади про цю страшну трагедію назавжди залишаться у нашій пам’яті.
Триста літ  поволеньки пролине –
Стронцій розпадеться і помре, -
На новому полі неодмінно
Час його, мов попіл, приоре.
Час очистить Прип’ять незглибиму,
Оживуть і луки і сади,
Та Чорнобиль вічно берегтиме
Хрест своєї чорної біди.
Вічно буде пам’яттю судити
Тих, хто  розп’яли його в огні,
І з ребра, що стронцієм пробите,
Кров його тектиме по мені.


Гарний відеоролик, який можна використати для виховного заходу, присвяченого Дню пам'яті Чорнобильської катастрофи.
Чорнобильська катастрофа (відео)

Немає коментарів:

Дописати коментар